Vážení zákazníci

V rámci aktualizácie protiepidemiologických opatrení od 4.1.2021 bude pálenica fungovať nasledovne:

Individuálna donáška kvasu je povolená. Príjem kvasov a výdaj vypáleného destilátu sa bude uskutočňovať v exteriéri. Vstup do výrobných priestorov je vzhľadom na potravinársky charakter výroby zakázaný. Momentálne fungujeme v nepravidelnej časovej prevádzke, preto Vás prosíme, aby ste pri objednávkach využívali výlučne telefonický kontakt. Ak sa nedovoláte, budeme Vás čo najskôr spätne kontaktovať. V prípade otázok nás kontaktujte na t.č. 0948 717 860.

Spolu to zvládneme, majme veľa trpezlivosti a ohľaduplnosti v tejto dobe. Dbajte prosím na Vašu chranu, noste rúška, umývajte si ruky a ak je to možné, vyhýbajte sa verejným priestranstvám a zbytočným osobným kontaktom. Situácia je naozaj vážna. Ďakujeme za porozumenie.

Vážení zákazníci, sezónu 2023/2024 začíname 15.7.2023. Prihlášky kvasov nahlasujte na telefónnom čísle 0948 717 860. V januári 2024 bola zvýšená spotrebná daň z alkoholu zo 7,02 EUR na 7,452 EUR za l.a. Preto sme boli nútení navýšiť cenu pálenia o tento rozdiel dane. 

 

Pálenica Klasov

U nás Vám pripravíme ten najkvalitnejší destilát. To si však vyžaduje aj prípravu kvalitného kvasu. Ani ten najlepší technológ Vám z nekvalitného kvasu nevyrobí príjemný a lahodný destilát.

Pálenicu po technologickej stránke vedie vyštudovaný biotechnológ, ktorý v roku 1999 ukončil Univerzitu Komenského v odbore biotechnológie a molekulárna biológia. Nebojte sa nás preto pred prípravou kvasu osloviť so žiadosťou o radu. Zdarma Vám poradíme a pomôžeme.

 

Vynikajúca technológia, kvalitná práca a servis, rozumné ceny.

Okrem pálenia poskytujeme aj tieto služby:

  • Poradenstvo pri príprave kvasov - zdarma pre zákazníkov pálenice
  • Meranie cukornatosti a pH (kyslosti) kvasov - zdarma pre zákazníkov pálenice
  • Predaj špeciálne vyšlachtených kvasiniek a enzýmov, v prípade, že si chcete vyrobiť extra kvalitný destilát na špeciálne príležitosti
  • Senzorická úprava nekvalitných destilátov
  • Predaj fliaš na destiláty (obyčajné aj dekoratívne)
  • Prípravu a tlač etikiet na fľaše ( aj na svadby, výročia atď.)

Kde sa nachádzame

Video - ako nás nájdete - z Nitry do Klasova

Video - ako nás nájdete - z Vrábeľ do Klasova

Vážení zákazníci, vzhľadom na výrazné navýšenie ceny plynu a ostatných energií bude cena za vypálenie mierne navýšená. Cenník je uvedený nižšie a je platný od 1.1.2024. V cene je započítaná aj zvýšená spotrebná daň na alkohol platná od 1.1.2024, ktorá je určená zo zákona a pre jedného pestovateľa a domácnosť predstavuje 7,452 EUR za 1 liter 100% alkoholu. Zbytkovú časť ceny tvoria náklady na plyn a ostatná prevádzková réžia ako sú náklady na ostatné energie, vodu, likvidáciu výpalkov a obsluhu pálenice. 

Cenník pálenia od 1.1.2024:

Vypálené litre nezriedeného destilátu z 1 kotla Cena za 1 L 52%
Do 30 L neriedeného destilátu  7,75 EUR
Nad 30 L neriedeného destilátu 7,15 EUR

 V prípade vypálenia veľmi malého množstva destilátu sa môže cena pohybovať aj vyššie, keďže minimálna prevádzková réžia, okrem nákladov na plyn, je 28 EUR na jedno vypálenie.V prípade, že z kvasu nebude žiadna výťažnosť, účtuje sa jednorazový poplatok 28 EUR.

 Cenník filtrácie destilátov od 1.7.2022:

Filtrovanie Cena za celý objem
Do 30 L destilátu  5,00 EUR
30 L - 50 L destilátu 7,00 EUR
50 L - 100 L destilátu 10,00 EUR

 

Ak chcete mať kvalitný destilát, musíte si pripraviť kvalitný kvas. Ani ten najlepší technológ Vám z nekvalitného kvasu nevyrobí príjemný a lahodný destilát. Nebojte sa nás preto pred prípravou kvasu osloviť so žiadosťou o radu. Radi Vám zdarma poradíme a navedieme Vás na tú správnu cestu. Tu sú hlavné zásady prípravy kvalitného kvasu:

ZBER OVOCIA

Na prípravu kvasov používajte výhradne zrelé, čisté ovocie bez listov, trávy, hliny, konárov a príznakov hniloby a plesní. Nezrelé ovocie obsahuje veľa trieslovín a kyselín, málo aromatických látok a cukru. Destilát je nevýrazný, chuťovo mdlý, výťažnosť z kvasu je veľmi malá. Nahnité ovocie obsahuje baktérie a plesne, takéto ovocie má málo cukru a takmer vôbec nekvasí. Výťažnosť je minimálna a destilát nepožívateľný.

SPRACOVANIE OVOCIA

Ovocie spracovávame do kvasov čo najrýchlejšie po zbere, najlepšie v jeden deň. Špinavé ovocie od hliny umyjeme. Čerešne – odstopkujeme, zbavíme listov a nečistôt, rozdrvíme (nie kôstky!) Marhule, broskyne – odkôstkujeme a zbavíme nečistôt, plody pri plnení nádob roztlačíme, aby sa vylúčil atmosferický vzduch Slivky – odstopkujeme, zbavíme listov a nečistôt, mierne rozdrvíme ( nie kôstky!), môžeme zberať až v úplnej zrelosti, kedy sa začnú pri stopkách zvrašťovať ( v takýchto plodoch je viac cukru, menej kyselín a viac arómy) Jablká, hrušky – odstopkujeme, zbavíme nečistôt, pomelieme (rozdrtíme) na kašovitú hmotu. Pokiaľ nedrtíme, kvasinky sa zle rozmnožujú a medzi kúsky celého ovocia sa dostáva vzduch zapríčiňujúci plesnenie. Výborný destilát je z jablčného džúsu.

KVASNÉ NÁDOBY

Na prípravu kvasu používame plastové potravinárske sudy (HDPE),drevené alebo nerezové sudy. Nikdy nie kovové sudy alebo plastové sudy používané na skladovanie rôznych chemikálií. Sudy pred použitím dôkladne umyjeme a prepláchneme horúcou vodou. Drevené sudy vydenzifikujeme sírnym knotom.

ZALOŽENIE KVASU

Kvasné nádoby plníme do 4/5 objemu (80%), ideálne naraz, v priebehu 1-3 dní. Je nevhodné pridávať už k rozkvasenému ovociu ovocie čerstvé, alebo miešať niekoľko druhov ovocia. Kvas pred uzavretím premiešame, potom už doňho nezasahujeme. Kvasné nádoby hermeticky uzavrieme vekom a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Umiestnime ich do čistých a vzdušných miestností so stálou teplotou, ktorá by nemala vystúpiť nad 25˚ C. Neumiestňujeme ich na priamom slnku, v chlievoch a garážach.

PROCES KVASENIA

Pri procese kvasenia kvasinky premieňajú cukorné zložky na alkohol.Ako vedľajší produkt vzniká CO2, ktorý izoluje kvas od napadnutia octovými baktériami a plesňami (preto je najlepšie, keď sú kvasné nádoby hermeticky uzavreté). Unikajúci CO2 vynáša na povrch časť pevného ovocia, vytvára sa klobúk. Nikdy sa nesmie do kvasu zamiešať, znemožňuje prístup vzduchu do kvasu a tým aj nežiadúcim mikroorganizmom, zároveň klobúk zabraňuje odparovaniu liehu. Pri použití kvasnej zátky vidíme, ako nám CO2 uniká – voda v zátke bublinkuje. Proces je ukončený, keď kvasná zátka prestane bublinkovať. Ideálna teplota kvasenia - 16˚ C až 20˚ C.

Najkvalitnejšie destiláty sa získavajú z kvasov pripravovaných pri teplotách 16˚ C -18˚ C. Pri vysokých teplotách nad 25˚ C kvasinky hynú, rozvíjajú sa octové baktérie a vyparuje sa alkohol. Pri nízkych teplotách prebieha kvasenie veľmi pomaly, alebo sa úplne zastaví. Po dokvasení je dobré dať kvas do chladu alebo na mráz. Ideálne pH (kyslosť) – optimálna kyslosť je pri hodnotách pH 2,8 až 3,5. Maximálne sa môže kyslosť kvasov pohybovať v rozsahu 3,8 až 5,6. Pri nižšom pH (2,8 – 3) treba použiť špeciálne vyšlachtené kvasinky (u nás v predaji - Spiriferm, Oenoferm freddo, Spiriferm Arom), z takýchto kvasov vzniká však veľmi kvalitný destilát, lebo sa v kvase zabraňuje rozmnožovaniu baktérií a plesní a využíva sa maximum prírodného cukru. Pri vyšších hodnotách pH (4 a viac) treba kvas zakysliť. Na zníženie pH v kvase na hodnotu 2,8 – 3,5 si môžete u nás zakúpiť nemecký prípravok Erbslöh pH Senker. pH si môžete zmerať pH papierikom, zastavte sa u nás so vzorkou.

UKONČENIE KVASENIA

Netvorí sa už CO2, klobúk sa začína prepadávať do kvasu. Klobúk odstránime, nikdy nemiešame s kvasom. Nádoby uzavrieme aby sa zabránilo úniku alkoholu, zabránilo infekcii hmyzom a predišlo octovému kvaseniu.

PÁLENIE KVASU

Objednajte sa u nás čo najskôr u kvasov z čerešní, višní, marhúľ, broskýň, malín, jahôd, aby sa predišlo strate ich aróm. Rozhoduje i jeden deň. Pálenie kvasu z ostatných druhov ovocia i neskôr nie je problém, kvas však dobre uskladnite v prostredí s nižšou teplotou a hermeticky ho uzavrite.

PRIEMERNÉ VÝŤAŽNOSTI ZO 100 KG KVASU

  • slivky – 10 L 50% destilátu
  • čerešne – 8 L 50% destilátu
  • jablká a hrušky – 7 L 50% destilátu,

Ak si chcete kvas pripraviť profesionálnym spôsobom, pozrite si našu podstránku Profesionálna príprava kvasu.

Pestovateľská pálenica ovocia sa nachádza v obci Klasov. Pálenica je plynofikovaná, technológia je dvojkotlová. Dvojkotlová technológia je medzi odborníkmi na pálenie označovaná ako najlepšia. Destilačný kotol má objem 300 litrov a rektifikačný kotol 150 litrov. Medené trúbky o dĺžke 11 metrov zabezpečia dokonalé oddelenie kvalitného destilátu od rôznych pribudlín (dokonalé oddelenie jadra destilátu od úkvapu a dokvapu).

To, čo u iných máte ako exclusive pálenie, u nás máte ako štandard. Pálenie neurýchlujeme – bežná doba jedného pálenia trvá 3 až 3,5 hodiny. Ide nám hlavne o kvalitu vypáleného destilátu, čo je aj pre nás najlepšou reklamou.

Pálenicu po technologickej stránke vedie vyštudovaný biotechnológ, ktorý v roku 1999 ukončil Univerzitu Komenského v odbore biotechnológie a molekulárna biológia. V prípade, že si chcete urobiť tú najlepšiu pálenku na špeciálnu príležitosť, nebojte sa nás osloviť, poradíme Vám už od fázy zberu ovocia a prípravy kvasu. Zmeriame Vám obsah cukru v kvase refraktomerom, zmeriame kyslosť (pH) a následne určíme optimálny termín pálenia.

Minimálne množstvo kvasu na pálenie je 200 litrov. Menšie množstvo kvasu je možné vypáliť v prípade spojenia dvoch pestovateľov.

Pálenica v prevádzke

Tešíme sa na Vašu návštevu.

Objednávky na tel. čísle 0948 717 860

Pálenica na Facebooku

Kontakty

0948 717 860
palenicaklasov@gmail.com
Prevádzka: Klasov č.1, 951 53 Klasov

Informácie o pálenici

1970, s.r.o.
Štiavnická 17, Nitra 949 01
Prevádzka: pestovateľská pálenica Klasov č.1, 951 53 Klasov